СТАЛИЙ РОЗВИТОК РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОДОВОЛЬЧОГО КОМПЛЕКСУ

Автор(и)

  • П. І. Коренюк Дніпровський державний технічний університет, кафедра менеджменту організацій і адміністрування вул. Дніпробудівська, 2, м. Кам’янське, Дніпропетровська обл. 51918,

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.2.15.23-32

Ключові слова:

відтворення, ресурси, продовольчий комплекс, макроекономічні показники, валовий продукт, сталий розвиток

Анотація

В умовах певного зниження споживання основних продуктів харчування і калорійності добового раціону, актуальною є проблема відтворення природних ресурсів у продовольчому комплексі з позиції сталого розвитку та ефективного використання аграрного ресурсного потенціалу природного середовища. Оцінка динаміки розвитку зернового підкомплексу продовольчого комплексу для ефективного використання аграрного ресурсного потенціалу навколишнього середовища можлива через оцінку макроекономічних показників. Динаміка кількісних співвідношень між валовим внутрішнім продуктом держави і продукцією аграрного сектора демонструє зростання обсягу валового продукту у розрахунку на 1 особу. Скорочення площі сільськогосподарських угідь, відбувається при постійному збільшенні посівної площі соняшника, який є пріоритетною експортною культурою.
Тенденції розвитку природно-ресурсного потенціалу продовольчого комплексу країни свідчать про зниження сільськогосподарських угідь. В останні роки збільшилися лише площі соняшнику, що є пріоритетною експортною культурою. Стратегічним напрямом вирішення кризи може бути реструктуризація зернового підкомплексу переробних галузей харчового комплексу на основі ефективного використання аграрно-ресурсного потенціалу довкілля. Україна має потужний аграрний природно-ресурсний потенціал завдяки своєму сприятливому економічному та географічному положенню, а також є потужні ринки продовольства та сировини (країни ЄС, Росія, Китай). Виснаження споживчого кошика працездатного населення на тлі зменшення частки сільськогосподарського виробництва у валовому продукті демонструє зміну пріоритетних видів виробництва. У той же час, зменшення площі сільськогосподарських угідь відбувається при постійному збільшенні площ соняшнику, що провокує дисбаланс у діяльності вітчизняної харчової та переробної промисловості, отже, подальше скорочення споживання та калорійності щоденного раціону, переорієнтація харчової та переробної галузей на імпортну сировину, подальше зниження вітчизняного сільського господарства.

Біографія автора

П. І. Коренюк , Дніпровський державний технічний університет, кафедра менеджменту організацій і адміністрування вул. Дніпробудівська, 2, м. Кам’янське, Дніпропетровська обл. 51918,

D(Sc.), professor

Посилання

1. Koreniuk, P.I. Efficiency of use and reproduction of natural resource potential: financial factors, dominant tendencies, DDFA, 2009.
2. Borshchevskyi, P.P., Cherniuk, L.H., and I.D. Yakushyk. Naturemanagement in the agricultural complex of Ukraine (territorial aspect)], RVPS Ukrainy NAN Ukrainy, 1998.
3. Herasymchuk, Z. V. Regional policy on sustainable development: theory, methodology, practice, Nadstyria, 2008.
4. Druhak, V. M. “Sustainable land use as an ecological and economic component of sustainable development of society.” Problems of ecologosustainable development, 2006, pp. 106–112.
5. Zerkalov, D. V. Problems of ecology of sustainable development, Osnova, 2013.
6. Deineko, L.V. The development of the food industry in the context of market transformations: problems of theory and practice, Znannia, 2008.
7. Lysetskyi, A.S., Bozhenar, V.Ya., and B.M. Danylyshyn. Ukraine: Problems of stabilization and sustainable development of productive forces of agrarian sector of economy, ZAT “Nichlava”, 1997.
8. Fundamentals of sustainable development, ed. Melnyk L.H., VTD “Universytetska knyha”, 2005.
9. Orobets, I. “Historical-genetic approach in research of evolution of concept of sustainable development.” Bulletin of the Kiev National University them. Taras Shevchenko, no. 8, 2015, pp. 98-101.
10. Palamarchuk, V.O., Mishenina, Ye.V., and P.I. Koreniuk. Ecological-economic and social essays on environmental economics, ed. Palamarchuk V.O, Porohy, 2004.
11. Paskhaver, B. “Food pricing priorities.” Economy of Ukraine. no. 4, 2003, pp. 4-11.
12. Smorzhaniuk, T.P. “Sustainable development in the context of globalization and its components.” Economic innovation , vol. 53, 2013, pp. 253-260.
13. Shevchuk, V. Ya. Macroeconomic problems of sustainable development, Heoprynt, 2006.
14. Forming a system of natural resource management mechanisms in terms of european integration processes, ed. Khvesyk M.A., DU IEPSR NAN Ukrainy, 2017.
15. “Gross domestic product (1990-2017).” Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/vvp /vvp_ric/vvp_u.htm. Accessed 18 Sept. 2019.
16. “Gross regional product (2004-2018).” Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2008/vvp/vrp/vrp2018_u.xls. Accessed 18 Sept. 2019.
17. “Agricultural production in constant prices.” Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2017/sg/pro_sg /pro_sg_2017p.zip. Accessed 18 Sept. 2019.
18. “Crop production (1990-2018).” Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/rosl_u.html. Accessed 18 Sept. 2019.
19. Treisi, M. Agriculture and food in the economy of developed countries, Ekonomycheskaia shkola, 1995.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-04

Номер

Розділ

Дослідження розвитку вітчизняного підприємництва