ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МІЖНАРОДНІЙ ГОТЕЛЬНІЙ ІНДУСТРІЇ

Автор(и)

  • О.М. Лютак Луцький національний технічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра міжнародних економічних відносин, вул. Львівська, 75, м. Луцьк, 43018, Україна, тел.: +380501085442 https://orcid.org/0000-0002-4293-0586
  • О.В. Баула Луцький національний технічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра міжнародних економічних відносин, вул. Львівська, 75, м. Луцьк, 43018, Україна, тел.: +380501386599 https://orcid.org/0000-0003-2609-0211
  • В.В. Баула Луцький національний технічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра туризму та готельно-ресторанної справи, вул. Львівська, 75, м. Луцьк, 43018, Україна, тел.: +380508775398 https://orcid.org/0009-0001-3217-2128

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.1.19.10-18

Ключові слова:

готельна індустрія, інноваційна стратегія, інноваційно-технологічний розвиток, міжнародна конкуренція

Анотація

Метою статті є рішення наукового завдання щодо виявлення особливостей сучасного рівня використання інноваційних технологій у готельній індустрії; систематизації високотехнологічних новинок, що є найбільш ймовірними тенденціями в найближчій перспективі для готельної галузі; виокремлення типів інноваційних стратегій в міжнародному бізнесі та окреслення можливостей та загроз при їх реалізації.

Методологічною основою даного дослідження є наступні загальнонаукові методи. Метод аналізу та синтезу – при виявленні особливостей сучасного рівня використання інноваційних технологій у готельній індустрії; метод систематизації та узагальнення – при систематизації високотехнологічних новинок, що є найбільш ймовірними тенденціями в найближчій перспективі для готельної галузі; метод наукова абстракція та експлікація – для виокремлення типів інноваційних стратегій в міжнародному бізнесі та окреслення можливостей та загроз при їх реалізації.

З’ясовано, що на сьогоднішній день більшість готелів найчастіше використовує такі високотехнологічні новинки як: системи керування електроенергією, система управління внутрішніми службами готелю, покращена технологія обслуговування номерів і технологія самообслуговування як інновація в готельній індустрії, система візуального відображення інформації, доповнена / віртуальна реальність, штучний інтелект у сфері гостинності, інноваційні інструменти управління робочими процесами в індустрії гостинності, «соціальне слухання» та економіка спільного використання та ін.

У статті  доведено, що в готельному бізнесі найчастіше впроваджують радикальні інновації, з яких згодом випливають еволюційні галузеві організаційно-економічні та соціально-культурні інновації. До ефектів інновацій слід віднести економічний, науково-технічний, соціальний та екологічний ефекти, оскільки саме на ці середовища готельний бізнес здійснює найвагоміший вплив.

Розглянуто типи інноваційних стратегій в міжнародному бізнесі, а також можливості та загрози їх реалізації.

Результати дослідження можуть бути корисними для розробки науково-обґрунтованих рекомендацій щодо  впровадження інноваційних технологій в готельній індустрії.

 

Біографії авторів

О.М. Лютак , Луцький національний технічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра міжнародних економічних відносин, вул. Львівська, 75, м. Луцьк, 43018, Україна, тел.: +380501085442

доктор економічних наук, професор

О.В. Баула , Луцький національний технічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра міжнародних економічних відносин, вул. Львівська, 75, м. Луцьк, 43018, Україна, тел.: +380501386599

кандидат економічних наук, доцент

В.В. Баула , Луцький національний технічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра туризму та готельно-ресторанної справи, вул. Львівська, 75, м. Луцьк, 43018, Україна, тел.: +380508775398

здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти ОП "Готельно-ресторанна справа"

 

 

Посилання

1. Belton, A. What are the top 5 innovations in hotels and hospitality? Our roundup of future trends, www.hospitalitynet.org/opinion/4113343.html. Accessed 25 March 2023.
2. Davronov, I.O. “Economic Importance of Innovative Technologies for Improving Hotel Services”. International Journal of Business, Technology, and Organizational Behavior (IJBTOB), Vol. 1 No. 3, June 2021, uniwork.buxdu.uz/resurs/12914_1_DF52A1519FB999F86CC81106CCA27091E7B5713D.pdf. Accessed 29 March 2023.
3. Canton, James. “NBIC Convergent Technologies and the Innovation Economy: Challenges and Opportunities for the 21st Century”. researchgate.net/publication/226802252_NBIC_ Convergent_Technologies_and_the_Innovation_Economy_Challenges_and_Opportunities_for_the_21st_Century. Accessed 03 April 2023.
4. Dovhal, G.V. “Modern trends in the development of the global hotel business ”. Bulletin of the KhNU named after V.N. Karazin. Series "International relations. Economy. Local studies. Tourism", Issue 9, 2019, рр. 190-196. DOI: 10.26565/2310B9513B2019B9B23.
5. Balatska, N.Yu., and K.V. Kalenik. “Strategies of innovative development in the hospitality industry”. Scientific notes of the Lviv University of Business and Law. The series is economical. Legal series, Issue 31, 2021, dx.doi.org/10.5281/zenodo.5775630. Accessed 25 April 2023.
6. Mendela, I.Ya., Zhumbey, M.M., and I.B. Rumyantseva. “Innovative strategies of hotel enterprises”. Intelligence XXI, no. 2, 2020, pp. 140-143.
7. Lysyuk, T.V., Tereshchuk, O.S., Pasichnyk, M.P. “Innovative technologies in the hotel and restaurant industry”. ECONOMY AND SOCIETY, Issue # 40, 2022, doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11. Accessed 26 April 2023.
8. “TOP 10 innovations in the hospitality industry”, soegjobs.com/top-10-innovation-hospitality-industry/. Accessed 26 April 2023.
9. “What will be the hotels of the future?”, vele-rosse.com.ua/ua/articles/kakimi_stanut_oteli_buduschego/. Accessed 27 April 2023.
10. Prushkivska, E.V., and K.O. Avramenko. “Innovative development strategies of international companies in the conditions of globalization”. Economic Herald, no. 4, 2020, ev.nmu.org.ua/docs/2020/4/EV20204_028-035.pdf. Accessed 27 April 2023.
11. Freeman, C., Nelson, R., Silverberg, G., & L.Soete (eds). Technical Change and Economic Theory, in G. Dosi «Japan: A New National System of Innovation», Pinter, 1988, pp. 330 – 348.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-06

Як цитувати

Лютак , О., Баула , О., & Баула , В. (2023). ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МІЖНАРОДНІЙ ГОТЕЛЬНІЙ ІНДУСТРІЇ. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 1(19), 10–18. https://doi.org/10.15330/apred.1.19.10-18

Номер

Розділ

Міжнародні економічні відносини