ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ФАХІВЦІВ З МІЖНАРОДНОГО ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

  • Л.І. Семирга Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89 https://orcid.org/0000-0001-9558-8705
  • В.Р. Хомин Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89 https://orcid.org/0000-0002-7787-6903
  • Н.П. Казюка Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89 https://orcid.org/0000-0001-9440-7431
  • В.В. Гуменюк Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89 https://orcid.org/0000-0002-8493-4470

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.1.19.288-298

Ключові слова:

екологічні компетентності, готельно-туристичний бізнес, сталий розвиток, готельна індустрія

Анотація

У статті здійснено дослідження елементів екологічних компетентностей, які можливо сформувати у фахівців з міжнародного готельно-туристичного бізнесу з використанням міждисциплінарного підходу. Обґрунтовано необхідність оцінки знань, умінь, навичок, які є необхідними для успішної роботи у сфері готельно-туристичного бізнесу з точки зору екологічної відповідальності. Проаналізовано нормативні акти, інституційні норми та правила, які регулюють діяльність готельно-туристичних підприємств в екологічній сфері, що дало змогу з'ясувати понятійні конструкції, які пов’язані з екологічною відповідальністю в готельно-туристичному бізнесі.

На основі опитувань фахівців-практиків з’ясовано рівень обізнаності представників готельно-туристичного бізнесу з  проблематикою екологічної відповідальності, застосування екологічних практик у готельній справі; завдяки спостереженням за роботою готелів та функціонуванням курортів  виявлено питання відповідального поводження з відходами, енергетичними та водними ресурсами, природними територіями.

Обґрунтовано формування професійних компетентностей у фахівців за бакалаврською  освітньою програмою «Міжнародний готельно-туристичний бізнес» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з екологічної відповідальності готельного бізнесу, що полягає у здатності готелів та інших закладів гостинності дбати про навколишнє середовище, зменшувати вплив своєї діяльності на природу та ресурси, регламентувати процес забезпечення збалансованого розвитку готельно-туристичної індустрії, забезпечувати економічний, соціальний і екологічний розвиток територій.

Розроблено структурно-логічну схему  формування компетентностей майбутніх фахівців з міжнародного готельно-туристичного бізнесу; розглянуто асиметрію готельної індустрії Green Key на карті Європи; описано проблеми, що стримують подальший розвиток  екологічного туризму; виокремлено фактори досягнення сталого розвитку готельно-туристичного бізнесу; ідентифіковано заходи, які можуть допомогти готелю зменшити свій вплив на навколишнє середовище та створити більш конкурентоспроможні послуги харчування за рахунок екологічного фактору.

На основі вивчення міжнародного досвіду доведено, що наявність  сталих практик у готелях не лише приносить користь навколишньому середовищу, але й покращує економічну і соціальну поведінку туристів, підвищує моральний дух персоналу та сприяє довгостроковому успіху готелю.

Біографії авторів

Л.І. Семирга, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89

асистент ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес»

В.Р. Хомин, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89

доктор геологічних наук, професор

Н.П. Казюка, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89

кандидат економічних наук, доцент ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес»

В.В. Гуменюк, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Міністерство освіти і науки України, ОП «Міжнародний готельно-туристичний бізнес», вул. Карпатська, 15, м. Івано-Франківськ, 76019, Україна, тел.: +38(0342) 72-71-89

доктор економічних наук, професор

Посилання

1. Humenyuk, V.V. „Financial conditions of sustainable development of the resort economy of Ukraine.” Finances of Ukraine , no. 4, 2009, pp. 64–71. Vernadsky National Library of Ukraine, nbuv.gov.ua/UJRN/Fu_2009_4_8. Accessed: 05 Mar. 2023.
2. Umantsiv, Y. M., Humeniuk, V. V., and O. O. Kravchuk. „Formation of the economic component of professional intellect of future lawyers: a competence vector.” Economic Theory and Law,vol. 4, no. 47, 2021, pp. 116–129. doi.org/10.31359/2411-5584-2021-47-4-116. Accessed: 05 Mar. 2023.
3. Adamczyk, M,. Betlej ,A, Gondek, J., and A.Ohotina. „Technology and sustainable development: towards the future? „ Entrepreneurship and Sustainability Issies, vol. 6, no. 4, 2019, pp. 2003–2016. doi.org/10.9770/jesi.2019.6.4(32). Accessed: 05 Mar. 2023.
4. Humeniuk, V., Kaziuka, N., and Y. Sheketa.”Socio-Demographic Factors influencing the Sustainable Development of the Carpathian Euroregion: Case of Tourism Development.” Grassroots Journal of Natural Resources, no.4(1) , 2021, pp. 106-122. doi.org/10.33002/nr2581.6853.040108.
5. Humeniuk ,V. et al. „International hotel and tourism business: anti-crisis management aspects.” Financial and credit activity problems of theory and practice, vol. 1, no. 42, 2022, pp. 493–501. doi.org/10.55643/fcaptp.1.42.2022.3738.
6. Humenyuk,V.V., and L.I. Semirga. „State policy in the resort and recreation sphere: the concept of change management in the conditions of martial law.” Strategic guidelines for the development of economics, finance, accounting and law: a collection of abstracts of reports of the international scientific and practical conference (Poltava, July 30, 2022). CFEND, 2022, pp.11-13.
7. On environmental protection: Law of Ukraine dated June 25, 1991 No. 1264-XII. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/1264-12#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
8. On environmental impact assessment: Law of Ukraine dated May 23, 2017 No. 2059-VIII: The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/2059-19#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
9. On the Nature Reserve Fund of Ukraine: Law of Ukraine dated 16.06.1992 No. 2456-XII. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-12#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
10.”The family of OPP "International Hotel and Tourism Business" is not sitting still!” Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, nung.edu.ua/news/simya-mhtb-ne-sydyt- na-mistsi. Accessed: 05 Mar.2023.
11. „Where there are STUDENTS of the International Hotel and Tourism Business, there is always SUCCESS.” Instagram, www.instagram.com/p/CUIkpBZIQPo/.
12. „Practical module from the partner of the OPP "International hotel and tourism business" of the Velika Vedmeditsa hotel chain.” Google Docs, docs.google.com/forms/d/1WGbE04UjpIMcsM5sPoZusHuhDGsTa-jGJ94yljXR5JI/edit. Accessed: 05 Mar.2023.
13. On making changes to some standards of higher education. Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 05/28/2021 No. 593. Ministry of Education and Science of Ukraine, mon.gov.ua/ua/npa/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-standartiv-vishoyi-osviti. Accessed: 05 Ma. 2023.
14. On making changes to the list of fields of knowledge and specialties for which higher education applicants are trained: Decree of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated 12/16/2022 No. 1392. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show /1392-2022-p#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
15. Standard of higher education of Ukraine: first (bachelor's) level, field of knowledge 24 - Service sphere, specialty 242 - Tourism. Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 04.10.2018 No. 1068. Ministry of Education and Science of Ukraine, mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/12/21/242-turizm-bakalavr.pdf. Accessed: 05 Mar. 2023.
16. Green Key Official Site: Sustainable Development in the Hospitality Industry, www.greenkey.global/ Accessed: 19 Apr 2023.
17. Humeniuk, V. State regulation of the resort and recreation sphere: Kyiv, Kyiv National University of Trade and Economics, 2016, knute.edu.ua/file/MjExMzA=/191b719da4473c1ec220882cbb9d518a.pdf Accessed: 05 March 2023.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-06

Як цитувати

Семирга, Л., Хомин, В., Казюка, Н., & Гуменюк, В. (2023). ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ФАХІВЦІВ З МІЖНАРОДНОГО ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 1(19), 288–298. https://doi.org/10.15330/apred.1.19.288-298

Номер

Розділ

Розвиток людського капіталу