ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ФАХІВЦІВ З МІЖНАРОДНОГО ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ
DOI:
https://doi.org/10.15330/apred.1.19.288-298Ключові слова:
екологічні компетентності, готельно-туристичний бізнес, сталий розвиток, готельна індустріяАнотація
У статті здійснено дослідження елементів екологічних компетентностей, які можливо сформувати у фахівців з міжнародного готельно-туристичного бізнесу з використанням міждисциплінарного підходу. Обґрунтовано необхідність оцінки знань, умінь, навичок, які є необхідними для успішної роботи у сфері готельно-туристичного бізнесу з точки зору екологічної відповідальності. Проаналізовано нормативні акти, інституційні норми та правила, які регулюють діяльність готельно-туристичних підприємств в екологічній сфері, що дало змогу з'ясувати понятійні конструкції, які пов’язані з екологічною відповідальністю в готельно-туристичному бізнесі.
На основі опитувань фахівців-практиків з’ясовано рівень обізнаності представників готельно-туристичного бізнесу з проблематикою екологічної відповідальності, застосування екологічних практик у готельній справі; завдяки спостереженням за роботою готелів та функціонуванням курортів виявлено питання відповідального поводження з відходами, енергетичними та водними ресурсами, природними територіями.
Обґрунтовано формування професійних компетентностей у фахівців за бакалаврською освітньою програмою «Міжнародний готельно-туристичний бізнес» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з екологічної відповідальності готельного бізнесу, що полягає у здатності готелів та інших закладів гостинності дбати про навколишнє середовище, зменшувати вплив своєї діяльності на природу та ресурси, регламентувати процес забезпечення збалансованого розвитку готельно-туристичної індустрії, забезпечувати економічний, соціальний і екологічний розвиток територій.
Розроблено структурно-логічну схему формування компетентностей майбутніх фахівців з міжнародного готельно-туристичного бізнесу; розглянуто асиметрію готельної індустрії Green Key на карті Європи; описано проблеми, що стримують подальший розвиток екологічного туризму; виокремлено фактори досягнення сталого розвитку готельно-туристичного бізнесу; ідентифіковано заходи, які можуть допомогти готелю зменшити свій вплив на навколишнє середовище та створити більш конкурентоспроможні послуги харчування за рахунок екологічного фактору.
На основі вивчення міжнародного досвіду доведено, що наявність сталих практик у готелях не лише приносить користь навколишньому середовищу, але й покращує економічну і соціальну поведінку туристів, підвищує моральний дух персоналу та сприяє довгостроковому успіху готелю.
Посилання
2. Umantsiv, Y. M., Humeniuk, V. V., and O. O. Kravchuk. „Formation of the economic component of professional intellect of future lawyers: a competence vector.” Economic Theory and Law,vol. 4, no. 47, 2021, pp. 116–129. doi.org/10.31359/2411-5584-2021-47-4-116. Accessed: 05 Mar. 2023.
3. Adamczyk, M,. Betlej ,A, Gondek, J., and A.Ohotina. „Technology and sustainable development: towards the future? „ Entrepreneurship and Sustainability Issies, vol. 6, no. 4, 2019, pp. 2003–2016. doi.org/10.9770/jesi.2019.6.4(32). Accessed: 05 Mar. 2023.
4. Humeniuk, V., Kaziuka, N., and Y. Sheketa.”Socio-Demographic Factors influencing the Sustainable Development of the Carpathian Euroregion: Case of Tourism Development.” Grassroots Journal of Natural Resources, no.4(1) , 2021, pp. 106-122. doi.org/10.33002/nr2581.6853.040108.
5. Humeniuk ,V. et al. „International hotel and tourism business: anti-crisis management aspects.” Financial and credit activity problems of theory and practice, vol. 1, no. 42, 2022, pp. 493–501. doi.org/10.55643/fcaptp.1.42.2022.3738.
6. Humenyuk,V.V., and L.I. Semirga. „State policy in the resort and recreation sphere: the concept of change management in the conditions of martial law.” Strategic guidelines for the development of economics, finance, accounting and law: a collection of abstracts of reports of the international scientific and practical conference (Poltava, July 30, 2022). CFEND, 2022, pp.11-13.
7. On environmental protection: Law of Ukraine dated June 25, 1991 No. 1264-XII. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/1264-12#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
8. On environmental impact assessment: Law of Ukraine dated May 23, 2017 No. 2059-VIII: The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/2059-19#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
9. On the Nature Reserve Fund of Ukraine: Law of Ukraine dated 16.06.1992 No. 2456-XII. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-12#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
10.”The family of OPP "International Hotel and Tourism Business" is not sitting still!” Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, nung.edu.ua/news/simya-mhtb-ne-sydyt- na-mistsi. Accessed: 05 Mar.2023.
11. „Where there are STUDENTS of the International Hotel and Tourism Business, there is always SUCCESS.” Instagram, www.instagram.com/p/CUIkpBZIQPo/.
12. „Practical module from the partner of the OPP "International hotel and tourism business" of the Velika Vedmeditsa hotel chain.” Google Docs, docs.google.com/forms/d/1WGbE04UjpIMcsM5sPoZusHuhDGsTa-jGJ94yljXR5JI/edit. Accessed: 05 Mar.2023.
13. On making changes to some standards of higher education. Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 05/28/2021 No. 593. Ministry of Education and Science of Ukraine, mon.gov.ua/ua/npa/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-standartiv-vishoyi-osviti. Accessed: 05 Ma. 2023.
14. On making changes to the list of fields of knowledge and specialties for which higher education applicants are trained: Decree of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated 12/16/2022 No. 1392. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show /1392-2022-p#Text. Accessed: 05 Mar. 2023.
15. Standard of higher education of Ukraine: first (bachelor's) level, field of knowledge 24 - Service sphere, specialty 242 - Tourism. Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 04.10.2018 No. 1068. Ministry of Education and Science of Ukraine, mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/12/21/242-turizm-bakalavr.pdf. Accessed: 05 Mar. 2023.
16. Green Key Official Site: Sustainable Development in the Hospitality Industry, www.greenkey.global/ Accessed: 19 Apr 2023.
17. Humeniuk, V. State regulation of the resort and recreation sphere: Kyiv, Kyiv National University of Trade and Economics, 2016, knute.edu.ua/file/MjExMzA=/191b719da4473c1ec220882cbb9d518a.pdf Accessed: 05 March 2023.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).