ПРОТИСТОЯННЯ БАВАРСЬКОЇ ТА КИРИЛО-МЕФОДІЇВСЬКОЇ ХРИСТИЯНСЬКИХ МІСІЙ НА ЗЕМЛЯХ ДИНАСТІЇ МОЙМИРОВИЧІВ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ІХ ст.

Array

Автор(и)

  • Остап Кардаш ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”, кафедра історії України і методики викладання історії,

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.31.64-80

Ключові слова:

Зальцбурзьке архієпископство,, єпископство Пассау, Регенсбурзька єпархія,, Кирило,, Мефодій,, Віхінг,, Велика Моравія,, християнська місія.

Анотація

Стаття присвячена церковно-релігійному антагонізмові у володіннях династії Моймировичів та їх придунайських провінціях між двома євангелізаційними місіями – баварською, представленою духів­ництвом Зальцбурзької, Пассауської й Реґенсбурзької єпархій та кирило-мефодіївською, в особі со­лун­ських братів-місіонерів Кирила й Мефодія. Йдеться про період найбільшого розквіту Великомо­рав­ської держави 860–880-х. рр. На основі аналізу широкого спектру хронік і анналів ІXXV ст., агіографій св. Кирила, Мефодія та св. Наума, правових кодексів VIIIIX ст., актового матеріалу з кан­це­лярії Каролінгів, некрологів, а також епістолярних текстів кількох римських понтифіків автор ви­світлює дипломатичний, церковно-догматичний і церковно-правовий аспекти проблеми на тлі військово-політичних суперечностей володарів Східнофранкського королівства і Великоморавської держави. Увагу приділено й питанню можливої співпраці представників баварського духівництва з прихильниками архієпископа Мефодія, а також протиріччям церковно-правового характеру. Автор дійшов висновку, що саме суворість світських і церковних покарань кирило-мефодіївської місії поряд з постійним тиском баварського духівництва став вирішальним у зміні вектора релігійної політики моравського князя Святоплука та подальшим визнанням ним церковної юрисдикції єпископства Пассау.

Ключові слова: Зальцбурзьке архієпископство, єпископство Пассау, Регенсбурзька єпархія, Кирило, Мефодій, Віхінг, Велика Моравія, християнська місія.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають