Біополімерні наноструктурні композиції на основі карамелізованого меду

Автор(и)

  • С.А. Курта ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»
  • О.М. Хацевич ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»
  • М.Р. Цап ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»
  • Д. Андрушова Тренчанський університет імені Олександра Дубчака
  • Т.М. Громовий Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • Н.В. Бойко Ужгородський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.15330/pcss.20.4.445-452

Ключові слова:

мед, віск, прополіс, карамелізація, біохімічні властивості, жувальна гумка, профілактика, гінгівіт, пародонтит, пародонтоз, лікування

Анотація

Вивчено хімічні властивості меду, воску, прополісу до та після процесу карамелізації меду. Вперше досліджено реакції, що відбуваються при карамелізації меду та інших продуктів бджільництва, вивчено біохімічні властивості отриманих речовин. Виявлено посилення біологічної активності композиції при термохімічній обробці меду в присутності спеціально підібраних каталізаторів. Досліджені ІЧ спектри, вологість, в’язкість, розміри та розподіл за розмірами наночастинок, елементний склад, вміст оксиметилфурфуролу, діастазне число карамелізованого меду. Виявлена різниця між розмірами наночастинок натурального та карамелізованого меду, а саме: значно менші (1,5 - 2,0 рази) розміри частинок карамелізованого меду зумовлюють його біохімічну активність. На основі вивчених властивостей та отриманих результатів з карамелізованого меду, воску і прополісу створена жувальна гумка з біологічно-активними компонентами для профілактики і лікування захворювань тканин пародонту (гінгівіту, пародонтиту і пародонтозу). Проведені клінічні дослідження із застосуванням жувальної гумки на основі меду, воску і прополісу для лікування ротової порожнини підтвердили позитивний ефект у 72 % пацієнтів.

Посилання

[1] Apitherapy guide (treatment with bee poison, honey, propolis, pollen and other bee products) (https://apiterapia. dovidnyk. info/index. php/posibnikzapiterapiyi/213-himichnij_sklad_vosku).
[2] A. Ahuja, V. Ahuja, Honey Journal of Advanced Dental Research I(1), 81 (2010).
[3] W. Wiȩckiewicz, M. Miernik, M. Wiȩckiewicz, and T. Morawiec, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 8, (2013) (http://dx.doi.org/10.1155/2013/351062).
[4] M. Viuda-Martos, Y. Ruiz-Navajas, J. Fernandez-Lopez, J.A. Perez-Alvarez, Journal of food science 73(9), 117 (2008).
[5] O.G. Meged, VP Polishchuk, Beekeeping (Kyiv, Higher School, 1987).
[6] M.R. Tsap, S.A. Kurta, O.M. Khatsevich, Chewing gum based on natural honey, waxand bee-glue for the prevention and treatment of periodontal diseases. International XXVII International Conferenceon the Physics and Technology of Thin Films and Nanosystems ICPTTFN, (Ivano-Frankivsk, 2019). Р.70.
[7] O. Struminska, S. Kurta, L. Shevchuk, S. Ivanyshyn, Chemistry and Chemical Technology 1(8), 81 (2014).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-15

Як цитувати

Курта, С., Хацевич, О., Цап, М., Андрушова, Д., Громовий, Т., & Бойко, Н. (2019). Біополімерні наноструктурні композиції на основі карамелізованого меду. Фізика і хімія твердого тіла, 20(4), 445–452. https://doi.org/10.15330/pcss.20.4.445-452

Номер

Розділ

Наукові статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають