ПОТЕНЦІАЛ РЕГЕНЕРАТИВНОГО ТУРИЗМУ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДЕСТИНАЦІЙ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ

Автор(и)

  • І. М. Кирилюк Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Міністерство освіти і науки України, кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, вул. Садова, 2, м. Умань, 20300, Україна https://orcid.org/0000-0001-9814-195X
  • В. А. Красномовець Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Міністерство освіти і науки України, кафедра туризму і готельно-ресторанної справи, бульв. Шевченка, 81, м.Черкаси, 18031, Україна https://orcid.org/0000-0001-5806-8348
  • О. В. Литвин Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Міністерство освіти і науки України, кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, вул. Садова, 2, м. Умань, 20300, Україна https://orcid.org/0000-0003-2616-468X
  • Л. М. Нещадим Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Міністерство освіти і науки України, кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, вул. Садова, 2, м. Умань, 20300, Україна https://orcid.org/0000-0002-9555-0544

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.1.21.337-349

Ключові слова:

регенеративний туризм, туризм, сталий розвиток, дестинація, екотуризм, управління туризмом, державно-приватне партнерство

Анотація

Стаття спрямована на дослідження потенціалу регенеративного туризму для розвитку дестинацій в умовах глобальних викликів. Зміна клімату, втрата біорізноманіття, надмірний туризм та деградація природних ресурсів ставлять під загрозу стабільність туристичних напрямків і потребують нових підходів для їх збереження. Регенеративний туризм відкриває можливості для активного відновлення екосистем та підтримки місцевих громад, що є ключовим фактором для створення стійких туристичних моделей та гармонійного розвитку дестинацій. Метою дослідження є обґрунтування шляхів та способів використання регенеративного туризму для розвитку дестинацій в умовах сучасних викликів. Під час дослідження були використані діалектичний та абстрактно-логічний методи, методи системного підходу, порівняння, спостереження, аналізу, синтезу, індукції, дедукції та ін. У статті окреслено, що концепція регенеративного туризму базується на ідеї створення позитивного впливу на дестинації й сприяє активному відновленню та покращенню природного та соціального середовища під час подорожей. Регенеративні підходи дають змогу туризму стати більш значущим і створювати нові можливості для покращення дестинацій і зменшення соціальних, економічних та екологічних наслідків туристичної діяльності. Доведено, що дотримання принципів регенеративного туризму передбачає не лише мінімізацію негативного впливу на середовище, а й активне відновлення екосистем, підтримку місцевих громад, відповідальне використання ресурсів, формування знань для  свідомого ставлення до середовища. Ефективність концепції регенеративного туризму залежить від системних змін у функціонуванні та управлінні туризмом та співпраці з усіма зацікавленими сторонами. Обґрунтовано, що для просування регенеративних практик необхідна тісна взаємодія між приймаючими громадами та діями туристів, що сприяє не лише збереженню дестинацій, а й мотивації туристів до власного внеску у їх покращення і відновлення. Розглянуто застосування успішних кейсів регенеративних практик у туристичних дестинаціях для збереження і відновлення природного середовища.

Біографії авторів

І. М. Кирилюк , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Міністерство освіти і науки України, кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, вул. Садова, 2, м. Умань, 20300, Україна

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри
технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи

В. А. Красномовець , Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Міністерство освіти і науки України, кафедра туризму і готельно-ресторанної справи, бульв. Шевченка, 81, м.Черкаси, 18031, Україна

кандидат економічних наук,доцент, доцент
кафедри туризму і готельно-ресторанної справи

О. В. Литвин, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Міністерство освіти і науки України, кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, вул. Садова, 2, м. Умань, 20300, Україна

доктор філософії, доцент, доцент кафедри технологій
та організації туризму і готельно-ресторанної справи

Л. М. Нещадим, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Міністерство освіти і науки України, кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, вул. Садова, 2, м. Умань, 20300, Україна

кандидат економічних наук, доцент, доцент
кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи

Посилання

Duarte, C. M., Cousins, R., Ficociello, M. A., Williams, I. D., and A. Khowala. “Advancing Global Climate and Biodiversity Goals Through Regenerative Tourism.” Sustainability, no. 6(20), 2024, 9133, https://doi.org/10.3390/su16209133

Duxbury, N., Bakas, F. E. Vinagre de Castro, T., and S. Silva., “Creative tourism development models towards sustainable and regenerative tourism.” Sustainability, no. 13 (1), 2021, 2, https://doi.org/10.3390/su13010002

Hoxie, C., Berkebile, R., and J. Todd. “Stimulating regenerative development through community dialogue.” Building Research & Information, no. 40 (1), 2012, рр. 65–80.

United Nations Environment Program & World Tourism Organization. Making Tourism More Sustainable: A Guide for Policy Makers. World Tourism Organization, 2005.

Muñoz, P., and O.Branzei. “Regenerative Organizations: Introduction to the Special Issue.” Organization & Environment, no. 34 (4), 2021, рр. 507–516, https://doi.org/10.1177/10860266211055740

Tham, A., and B. Sharma.“Regenerative Tourism: Opportunities and Challenges.” Journal of Responsible Tourism Management, no. 3(1), 2023, рр. 15-23, https://doi.org/10.47263/JRTM.03-01-02

Matunga, H., Matunga, H., and S. Urlich. “From Exploitative to Regenerative Tourism: Tino Rangatiratanga and Tourism in Aotearoa New Zealand.” MAI Journal A New Zealand Journal of Indigenous Scholarship, no. 9 (3), 2020, рр. 295–308. DOI: 10.20507/MAIJournal.2020.9.3.10

Dredge, D. “Regenerative tourism: transforming mindsets, systems and practices.” Journal of Tourism Futures. no. 8(4), 2022, рр. 269-281. DOI: 10.1108/JTF-01-2022-0015

Krasnovets, V. A. “Regenerative tourism: general characteristics and specifics of interpretation.” Business Inform, no.12, 2023, рр. 83–89. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-12-83-89

“Sustainable Travel 2024”. Booking.com, news.booking.com/download/904910bb-db77-4886-9ead-accbf87ad891/sustainabletravelreport2024.pdf. Accessed 15 February 2025.

Regenerative Rainforest Eco-Lodge. Finca Luna Nueva, fincalunanuevalodge.com/. Accessed 5 March 2025.

Trunina, I., Khovrak, I., and М. Bilyk. “Increasing social responsibility in tourism based on volunteer tourism.” SHS Web of Conferences, no. 67(1), January 2019, 06054, https://doi.org/10.1051/shsconf /20196706054

“ReSiMar: Regenerating the Juluchuca Watershed – A Whole Systems Approach”. Playaviva, www.playaviva.com/wp-content/uploads/2022/03/ReSimar-Brief-no-Financials-S14.1.pdf. Accessed 2 February 2025.

“Regenerative Resort Volunteer & Internships in Conservation, Permaculture, Communication in Guerrero. Workaway, www.workaway.info/es/host/669236483566. Accessed 21 February 2025.

Kyryliuk, I. М. “Ecological tourism in the context of sustainable development.” Eco-trends in the hospitality industry: realities and prospects:, edited by Povorozniuk І. TVORY, 2023, рр. 204-228.

“The Red Sea.” Red Sea Global, www.redseaglobal.com/en/our-destinations/the-red-sea. Accessed 6 March 2025.

“How Saudi Arabia is leveraging regenerative tourism to blend luxury with sustainability.” Arab news, www.arabnews.com/node/2590273/saudi-arabia. Accessed 6 March 2025

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-17

Як цитувати

Кирилюк , І. М., Красномовець , В. А., Литвин, О. В., & Нещадим, Л. М. (2025). ПОТЕНЦІАЛ РЕГЕНЕРАТИВНОГО ТУРИЗМУ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДЕСТИНАЦІЙ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 1(21), 337–349. https://doi.org/10.15330/apred.1.21.337-349

Номер

Розділ

Розвиток туристичного, готельного та ресторанного господарства