Генотипи личинок Cacoecia podana Sc. в естеразному локусі Aes-1 розрізняються за своїми харчовими мікро-нішами

Автор(и)

  • Андрій Сімчук Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

DOI:

https://doi.org/10.15330/jpnu.7.4.27-33

Ключові слова:

взаємодія типу ген-навколишнє середовище, ширина ніши, харчова спеціалізація, Cacoecia podana Sc.

Анотація

Міжгенотипичну диференціацію трофічної ніши вивчали в системі: абрикос (Prunus armeniaca L.) – всеїдна листовійка-товстунка Cacoecia podana Sc. Було встановлено, що личинки комахи різних генотипів в локусі Aсe-1 надавали перевагу харчуванню листям, яке розрізнювалось за довжиною і жорсткостю. Трофічні мікроніши всіх генотипів співпадали з трофічною нішею всієї популяції за розміром, але розрізнювались за оптимумами. Частота генотипу FS негативно корелювала з розмірами листя рослини-хазяїна, а частота генотипу SS була позитивно зв'язана з цією ознакою. Кореляція для генотипу SS з жорсткістю листа змінилася на негативну, тоді як генотип FS показував позитивний ранговий зв'язок з жорсткістю листа. Відмінності у зв'язках частот генотипів з довжиною та жорсткістю листа можуть пояснюватися тим, що ці дві ознаки листя показали негативну кореляцію (R = -0,34; df = 40; Р<0,05). Швидше за все, зв'язок частот генотипів з довжиною листа виникає як наслідок кореляції між цією ознакою та жорсткістю. Представлені дані наочно показують міжгенотипичну диференціацію трофічної ніши всеїдної листовійки. При цьому, носії генотипу SS надають перевагу харчуванню найбільш “м'яким” листям, а особини гетерозиготного генотипа - листям з проміжною жорсткістю. Особини генотипу FF характеризувалися тенденцією до переваги найбільш жорсткого листя, але зв'язок був за межами достовірності. Отримані дані обговорюються з точки зору харчової спеціалізації і характеру динаміки чисельності комахи.

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2020-12-30

Як цитувати

[1]
Сімчук , А. 2020. Генотипи личинок Cacoecia podana Sc. в естеразному локусі Aes-1 розрізняються за своїми харчовими мікро-нішами. Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 7, 4 (Груд 2020), 27–33. DOI:https://doi.org/10.15330/jpnu.7.4.27-33.

Номер

Розділ

Biology