ФОРМУВАННЯ РЕФЛЕКСИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В УМОВАХ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Автор(и)

  • Ганна ПРЕЗЛЯТА канд. пед. наук, доцент кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника"
  • Інна ТКАЧІВСЬКА канд. пед. наук, доцент кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника"
  • Лідія КОВАЛЬЧУК канд. фіз. вих., доцент кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника"
  • Віктор ШАНДРИГОСЬ канд. фіз. вих., доцент кафедри теорії та методики олімпійського та професійного спорту Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка

Ключові слова:

рефлексивна компетентність, майбутні вчителі фізичної культури, педагогічна практика

Анотація

У статті розкрито структурні компоненти рефлексивної компетентності (прогностичний, дослідницький, онтологічний) та основні якості, притаманні рефлексивно-компетентністному майбутньому вчителю фізичної культури. Подано ставлення суб’єктів навчально-виховного процесу до особистісних рис сучасного вчителя фізичної культури, які зблоковано у три групи: ті, що характеризують індивідуальність педагога; ті, що проявляються у взаємодії педагога з суб’єктами під час навчально-виховного процесу; ті, що допомагають впливати на учнів, на оточення вчителя. Розглянуто питання про вплив педагогічної практики на рефлексивну компетентність, формування, критерії оцінювання. Виявлено її ефективність на основі порівняльного  аналізу показників сформованості основних компонентів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-22

Номер

Розділ

Наукові статті