ЗДОРОВʼЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНІ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД

Array

Автор(и)

  • Катерина БІНИЦЬКА доктор педагогічних наук, доцент, професор, кафедра педагогіки, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Україна https://orcid.org/0000-0002-2111-5275
  • Микола БАЛУХ викладач, кафедра теорії та методики фізичної культури та валеології, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Україна https://orcid.org/0000-0001-9628-3671

DOI:

https://doi.org/10.15330/obrii.50.1.4-8

Ключові слова:

здоров’я, здоров’язбережувальні компетентності, учитель початкових класів

Анотація

У статті висвітлено зарубіжний досвід щодо вимог до здоровʼязбережувальних компетентностей. В історичній ретроспективі розглянуто концептуальні погляди ідей здоровʼязбереження. Акцентовано, що здоровʼязбережувальні технології, які використовуються в сучасній школі, зокрема і початковій, змінилися разом із зміною розуміння поняття здоров’я. Розглянуті різні парадигми здоров’я, висвітлені погляди вітчизняних і зарубіжних учених на терміни компетентність, здоров’язбережувальні компетентності.

Узагальнено, що моделі здоров’язбережувальної компетентності, як правило, прийнято розглядати на таких трьох «рівнях»: функціональний, інтерактивний і критичний.

Акцентовано, що у процесі формування здоров’язбережувальних компетентностей майбутнього вчителя початкових класів потрібно забезпечити підвищення рівня знань про здоров’я, ураховуючи його соціально-економічні детермінанти, а також знання та навички, пов’язані зі здоровим способом життя у будь-яких умовах життєдіяльності, включаючи самооцінку, самоефективність та соціальну підтримку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-22

Номер

Розділ

Наукові статті