ВИДИ УПРАВЛІНСЬКОГО КОНТРОЛЮ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • ДАНИЛО-МИХАЙЛО СТОДІЛКО

DOI:

https://doi.org/10.15330/obrii.57.2.2.65-67

Ключові слова:

види управлінського контролю, керівник, виконавець, заклад вищої освіти

Анотація

У статті розглянуто види управлінського контролю, розкрито сутність видів управлінського контролю у закладі вищої освіти; доведено процес відстеження ходу виконання прийнятих управлінських рішень і оцінки досягнутих результатів у ході. Встановлено, що  основною причиною необхідності контролю, є невизначеність, що представляє невід’ємний елемент майбутнього і притаманна будь-якому стратегічному рішенню та його реалізації, оскільки прийняття рішення здійснюється на підставі бачення ситуації керівником тієї чи іншої моделі ситуації, що використовується в прийнятті управлінського рішення, яка завжди є частковою.

Обґрунтовано, що надійна система управлінського контролю ґрунтується на ефективному зворотному зв’язку, який особливо проявляється в адекватній реакції на зміни, що відбуваються у зовнішньому середовищі та у процесі реалізації прийнятих управлінських рішень.

З’ясовано, що добре налагоджена система контролю своєчасно виявить проблеми, що виникають, слабкі сторони і загрози, а також ефективна система контролю дозволяє виявити позитивні та сильні сторони, які виникли у здійсненні її діяльності.

Контроль в управлінні ЗВО як одна з основних функцій управління, що забезпечує механізм зворотного зв’язку, дозволяє своєчасно реагувати на небажані відхилення від намічених орієнтирів з метою досягнення поставлених цілей.

Біографія автора

ДАНИЛО-МИХАЙЛО СТОДІЛКО

аспірант кафедри педагогіки та інноваційної освіти Національний університет «Львівська політехніка

 

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-23

Номер

Розділ

Наукові статті