Корекція психічних розладів пов’язаних із травмами та стресом: Кефір як психобіотичний агент

Автор(и)

  • Sviatoslav Plytus кафедра біохімії та біотехнології Карпатського національного університету імені Василя Стефаника
  • Володимир Лущак кафедра біохімії та біотехнології Карпатського національного університету імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0001-5602-3330

DOI:

https://doi.org/10.15330/jpnubio.12.168-180

Ключові слова:

Кефір, ПТСР, психобіотики, вісь кишечник-мозок, нейрозапалення, коротколанцюгові жирні кислоти.

Анотація

Дієтична корекція психічних розладів є широко розвиненим та перспективним напрямом сучасної нейропсихіатрії. Кефір — ферментований молочний продукт, дослідження якого привертає значну наукову увагу, завдяки своїй потенційній здатності модулювати психічні розлади, асоційовані з травмою та хронічним стресом, зокрема посттравматичний стресовий розлад і генералізований тривожний розлад. Метою цієї роботи є аналіз нейробіологічних і молекулярних механізмів, за допомогою яких, кишкова мікробіота у взаємодії з метаболітами ферментованих продуктів, таких як кефір, впливає на емоційні та когнітивні параметри. Проведений аналіз свідчить, що індукована стресом дисрегуляція гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі призводить до порушення цілісності кишкового бар’єра, що, своєю чергою, сприяє розвитку системного запалення та нейрозапальних процесів. Кефір може протидіяти цим змінам шляхом зміцнення міжклітинних щільних контактів епітелію кишківника, зменшуючи транслокацію прозапальних ліпополісахаридів із кишкового просвіту в системний кровотік. Зазначений ефект реалізується, зокрема, через стимуляцію продукції коротколанцюгових жирних кислот, таких як ацетат, пропіонат і бутират. У статті також продемонстровано зв’язок між споживанням кефіру та підвищенням експресії мозкового нейротрофічного фактора, що опосередковується епігенетичною модуляцією, залежною від коротколанцюгових жирних кислот, зокрема інгібуванням гістондеацетилази, а також продукцією інгібуючого нейромедіатора γ-аміномасляної кислоти. На основі наявних експериментальних і клінічних даних запропоновано практичні рекомендації для клінічного застосування: мінімальна тривалість втручання з використанням кефіру становить вісім тижнів і є необхідною для досягнення стійких терапевтичних ефектів. Завдяки своїм психобіотичним властивостям, які реалізуються через протизапальні, антиоксидантні та нейротрофічні механізми, кефір може розглядатися як перспективна, безпечна, доступна та економічно ефективна ад'ювантна терапія на додаток до стандартних психофармакологічних підходів. Водночас доцільність його широкого клінічного впровадження потребує підтвердження в межах великомасштабних рандомізованих контрольованих досліджень.

Посилання

Balatskyi VA, Dmytriv TR, Divnych A, Lushchak VI (2025) Kefir enhances stress resilience and mitigates PTSD-related behavioral and hematological changes in mice. Front. Physiol. 16:1682807. https://doi.org/10.3389/fphys.2025.1682807

Bodur M, Bozkurt BK, Bozkurt O, Aslan S, Agagündüz D (2025) Fermented Foods and Brain Health: Gut-Brain Axis Mechanisms and Clinical Insights. J Nutr Biochem 24:110195. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2025.110195

Bonaz B, Bazin T, Pellissier S (2018) The Vagus Nerve at the Interface of the Microbiota-Gut-Brain Axis. Front Neurosci 12:49. https://doi.org/10.3389/fnins.2018.00049

Carabotti M, Scirocco A, Maselli MA, Severi C (2015) The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. Ann Gastroenterol 28(2):203-209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367209/

Chong HX, Yusoff NAA, Hor YY, Lew LC, Jaafar MH, Choi SB, Yusoff MSB, Wahid N, Abdullah MFIL, Zakaria N, Ong KL, Park YH, Liong MT (2019) Lactobacillus plantarum DR7 alleviates stress and anxiety in adults: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Benef Microbes 10(4):355-373. https://doi.org/10.3920/bm2018.0135

Crocetta A, Liloia D, Costa T, Duca S, Cauda F, Manuello J (2024) From gut to brain: unveiling probiotic effects through a neuroimaging perspective-A systematic review of randomized controlled trials. Front Nutr 11:1446854. https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1446854

Cryan JF, O'Riordan KJ, Cowan CSM, Sandhu KV, Bastiaanssen TFS, Boehme M, Codagnone MG, Cussotto S, Fulling C, Golubeva AV, Guzzetta KE, Jaggar M, Long-Smith CM, Lyte JM, Martin JA, Molinero-Perez A, Moloney G, Morelli E, Morillas E, O'Connor R, Cruz-Pereira JS, Peterson VL, Rea K, Ritz NL, Sherwin E, Spichak S, Teichman EM, van de Wouw M, Ventura-Silva AP, Wallace-Fitzsimons SE, Hyland N, Clarke G, Dinan TG (2019) The Microbiota-Gut-Brain Axis. Physiol Rev 99(4):1877-2013. https://doi.org/10.1152/physrev.00018.2018

Dalile B, Van Oudenhove L, Vervliet B, Verbeke K (2019) The role of short-chain fatty acids in microbiota-gut-brain communication. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 16(8):461-478. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0157-3

Dmytriv TR, Storey KB, Lushchak VI (2024) Intestinal barrier permeability: the influence of gut microbiota, nutrition, and exercise. Front. Physiol. 15:1380713. https://doi.org/10.3389/fphys.2024.1380713

Dziedziak M, Mytych A, Szyller HP, Lasocka M, Augustynowicz G, Szydziak J, Hrapkowicz A, Dyda M, Braksator J, Pytrus T (2025) Gut Microbiota in Psychiatric and Neurological Disorders: Current Insights and Therapeutic Implications. Biomedicines 13(9):2104. https://doi.org/10.3390/biomedicines13092104

Etkin A, Prater KE, Hoeft F, Menon V, Schatzberg AF (2010) Failure of anterior cingulate activation and connectivity with the amygdala during implicit regulation of emotional processing in generalized anxiety disorder. Am J Psychiatry 167(5):545-54. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2009.09070931

Grant AD, Erfe MCB, Delebecque CJ, Keller D, Zimmerman NP, Kazaryan A, Oliver PL, Moos J, Luna V, Craft N (2025) GABA Probiotic Lactiplantibacillus plantarum Lp815 Improves Sleep, Anxiety and Increases Urinary GABA: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. https://doi.org/10.1101/2025.04.14.25325830

Hayes JP, Vanelzakker MB, Shin LM (2012) Emotion and cognition interactions in PTSD: a review of neurocognitive and neuroimaging studies. Front Integr Neurosci 6:89. https://doi.org/10.3389/fnint.2012.00089

Hilimire MR, DeVylder JE, Forestell CA (2015) Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry Res 228(2):203-8. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2015.04.023

Huang R, Wang K, Hu J (2016) Effect of Probiotics on Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients 8(8):483. https://doi.org/10.3390/nu8080483

Kezer G, Paramithiotis S, Khwaldia K, Harahap IA, Čagalj M, Šimat V, Smaoui S, Elfalleh W, Ozogul F, Esatbeyoglu T (2025) A comprehensive overview of the effects of probiotics, prebiotics and synbiotics on the gut-brain axis. Front Microbiol 16:1651965. https://doi.org/10.3389/fmicb.2025.1651965

Koh A, Bäckhed F (2020) From Association to Causality: the Role of the Gut Microbiota and Its Functional Products on Host Metabolism. Mol Cell 78(4):584-596. https://doi.org/10.1016/j.molcel.2020.03.005

Liu YW, Liu WH, Wu CC, Juan YC, Wu YC, Tsai HP, Wang S, Tsai YC (2016) Psychotropic effects of Lactobacillus plantarum PS128 in early life-stressed and naïve adult mice. Brain Res 1631:1-12. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2015.11.018

Lushchak O, Velykodna M, Bolman S, Strilbytska O, Berezovskyi V, Storey KB (2023) Prevalence of stress, anxiety, and symptoms of post-traumatic stress disorder among Ukrainians after the first year of Russian invasion: a nationwide cross-sectional study. Lancet Reg Health Eur 36:100773. https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2023.100773

Mörkl S, Butler MI, Holl A, Cryan JF, Dinan TG (2020) Probiotics and the Microbiota-Gut-Brain Axis: Focus on Psychiatry. Curr Nutr Rep 9(3):171-182. https://doi.org/10.1007/s13668-020-00313-5

O'Riordan KJ, Collins MK, Moloney GM, Knox EG, Aburto MR, Fülling C, Morley SJ, Clarke G, Schellekens H, Cryan JF (2022) Short chain fatty acids: Microbial metabolites for gut-brain axis signalling. Mol Cell Endocrinol 546:111572. https://doi.org/10.1016/j.mce.2022.111572

Prado MR, Blandón LM, Vandenberghe LP, Rodrigues C, Castro GR, Thomaz-Soccol V, Soccol CR (2015) Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products. Front Microbiol 6:1177. https://doi.org/10.3389/fmicb.2015.01177

Rabinak CA, Angstadt M, Welsh RC, Kenndy AE, Lyubkin M, Martis B, Phan KL (2011) Altered amygdala resting-state functional connectivity in post-traumatic stress disorder. Front Psychiatry 2:62. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2011.00062

Reyes-Martínez S, Segura-Real L, Gómez-García AP, Tesoro-Cruz E, Constantino-Jonapa LA, Amedei A, Aguirre-García MM (2023) Neuroinflammation, Microbiota-Gut-Brain Axis, and Depression: The Vicious Circle. J Integr Neurosci 22(3):65. https://doi.org/10.31083/j.jin2203065

Rosa DD, Dias MMS, Grześkowiak ŁM, Reis SA, Conceição LL, Peluzio M do CG (2017) Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev 30(1):82-96. https://doi.org/10.1017/S0954422416000275

Shin LM, Liberzon I (2010) The neurocircuitry of fear, stress, and anxiety disorders. Neuropsychopharmacology 35(1):169-91. https://doi.org/10.1038/npp.2009.83

Socała K, Doboszewska U, Szopa A, Serefko A, Włodarczyk M, Zielińska A, Poleszak E, Fichna J, Wlaź P (2021) The role of microbiota-gut-brain axis in neuropsychiatric and neurological disorders. Pharmacol Res 172:105840. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2021.105840

Tillisch K, Labus J, Kilpatrick L, Jiang Z, Stains J, Ebrat B, Guyonnet D, Legrain-Raspaud S, Trotin B, Naliboff B, Mayer EA (2013) Consumption of fermented milk product with probiotic modulates brain activity. Gastroenterology 144(7):1394-401. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.02.043

Tonelli C, Chio IIC, Tuveson DA (2018) Transcriptional Regulation by Nrf2. Antioxid Redox Signal 29(17):1727-1745. https://doi.org/10.1089/ars.2017.7342

Varatharaj A, Galea I (2017) The blood-brain barrier in systemic inflammation. Brain Behav Immun 60:1-12. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2016.03.010

Yang J, Qiu Y, Hu S, Zhu C, Wang L, Wen X, Yang X, Jiang Z (2021) Lactobacillus plantarum inhibited the inflammatory response induced by enterotoxigenic Escherichia coli K88 via modulating MAPK and NF-κB signalling in intestinal porcine epithelial cells. J Appl Microbiol 130(5):1684-1694. https://doi.org/10.1111/jam.14835

Zheng G, Victor Fon G, Meixner W et al. (2017) Chronic stress and intestinal barrier dysfunction: Glucocorticoid receptor and transcription repressor HES1 regulate tight junction protein Claudin-1 promoter. Sci Rep 7:4502. https://doi.org/10.1038/s41598-017-04755-w

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-15

Як цитувати

Plytus, S., & Лущак, В. (2025). Корекція психічних розладів пов’язаних із травмами та стресом: Кефір як психобіотичний агент. Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 12, 168–180. https://doi.org/10.15330/jpnubio.12.168-180

Номер

Розділ

Оглядові статті

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.