Поширення Origanum vulgare L. в регіоні Прикарпаття та Карпат для подальшого культивування в межах Івано-Франківської області

Автор(и)

  • Світлана Гаріджук кафедра біології та екології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника https://orcid.org/0009-0000-2235-6292
  • Надія Різничук кафедра біології та екології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника https://orcid.org/0000-0002-4863-6775

DOI:

https://doi.org/10.15330/jpnubio.11.183-188

Ключові слова:

Origanum vulgare, поширення рослин, зростання, інтродукція рослин, акліматизація

Анотація

Досліджено поширення материнки звичайної, як виду лікарської рослини, що може бути використана в подальшому для виготовлення харчової продукції, а саме спецій чи для заготівлі суміші чаїв, на території Карпат та Прикарпаття. Дослідження спрямоване на визначення можливості поширення O. vulgare L. в природних умовах Івано-Франківської області, для подальшого вирощування рослини в великих промислових маштабах.

Посилання

Carrasco, A., Perez, E., Cutillas, A. B., Martinez-Gutierrez, R., Tomas, V., & Tudela, J. (2016). Origanum vulgare and Thymbra capitata Essential Oils from Spain: Determination of Aromatic Profile and Bioactivities. Natural product communications, 11(1), 113–120.PMID: 26996035

Jnaid Y., Yacoub R., Al-Biski F. Antioxidant and antimicrobial activities of Origanum vulgare essential oil. Int. Food Res. J. 2016;23:1706.

Nurzyńska-Wierdak R., Walasek-Janusz M. (2025) 1. Chemical Composition, Biological Activity, and Potential Uses of Oregano (O. vulgare L.) and Oregano Essential Oil, PubMed, 18(2), 267. doi: 10.3390/ph18020267

Reichling J., Schnitzler P. (2009). Essential oils of aromatic plants with antibacterial, antifungal, antiviral, and cytotoxic properties--an overview. Forsch Komplementmed. 16(2):79-90. https://doi.org/10.1159/000207196.

Sharifi-Rad, M., Berkay Yılmaz, Y. (2020). Phytochemical constituents, biological activities, and health-promoting effects of the genus Origanum. Phytotherapy Research. 35:95-121. https://doi.org/10.1002/ptr.6785.

Sikkema, J., De Bont, J. A., & Poolman, B. (1995). Mechanisms of membrane toxicity of hydrocarbons. Microbiological Reviews, 59(2), 201–222. https://doi.org/10.1128/mr.59.2.201-222.1995.

Silva, F. V., Guimarães, A. G., Silva, E. R., Sousa-Neto, B. P., Machado, F. D., Quintans-Júnior, L. J., Arcanjo, D. D., Oliveira, F. A., & Oliveira, R. C. (2012). Anti-Inflammatory and Anti-Ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. Journal of Medicinal Food, 15(11), 984–991. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.0102

Global Biodiversity Information Facility (GBIF ) https://www.gbif.org/species/2926612

Carpathian Biosphere Reserve https://kbz.in.ua

Carpathian National Nature Park https://karpatskyi-park.in.ua

Halych National Nature Park https://gnp.forest.gov.ua

Verkhovyna National Nature Park https://verkhovynskyi-park.in.ua

Gorgany Nature Reserve https://gorgany-zapovidnyk.in.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-29

Як цитувати

Гаріджук, С., & Різничук, Н. (2024). Поширення Origanum vulgare L. в регіоні Прикарпаття та Карпат для подальшого культивування в межах Івано-Франківської області . Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біологія, 11, 183–188. https://doi.org/10.15330/jpnubio.11.183-188

Номер

Розділ

Експериментальні статті

Схожі статті

1 2 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.